Din sökning efter  Lokrantz  gav 5000 träffar
Nyligen avverkad skog med frötallar i bakgrunden | Fotograf: Jerker Lokrantz/Azote

Nyligen avverkad skog med frötallar i bakgrunden

Lite drygt hälften av Sveriges landareal utgörs av skog, och skogsbruket och dess förädlingsindustrier är av betydelse för samhällsekonomin och en viktig del av exportindustrin. Allt skogsbruk sker idag med stora maskiner och ofta på stor skala. När skogen avverkas, hyggen markbereds, skogen gödslas eller marken dikas påverkas vattendragen negativt genom näringsläckage. Dikning och förändring av vegetationens sammansättning samt skapande av kalhyggen bidrar även till försurning av vattendrag. Ett annat problem är den låga diversiteten i det moderna skogsbruket. Känsliga arter som kräver orörd skog för att trivas försvinner och kvar bli snabbväxande mer opportunistiska arter. (Fotograf: Jerker Lokrantz)

Ladda ner bild Dela
Titel: Nyligen avverkad skog med frötallar i bakgrunden
Bildtext: Lite drygt hälften av Sveriges landareal utgörs av skog, och skogsbruket och dess förädlingsindustrier är av betydelse för samhällsekonomin och en viktig del av exportindustrin. Allt skogsbruk sker idag med stora maskiner och ofta på stor skala. När skogen avverkas, hyggen markbereds, skogen gödslas eller marken dikas påverkas vattendragen negativt genom näringsläckage. Dikning och förändring av vegetationens sammansättning samt skapande av kalhyggen bidrar även till försurning av vattendrag. Ett annat problem är den låga diversiteten i det moderna skogsbruket. Känsliga arter som kräver orörd skog för att trivas försvinner och kvar bli snabbväxande mer opportunistiska arter.
Plats: Lindesberg, Örebro, Sverige, Europa
Nyckelord: hygge, kalhygge, avverkning, slutavverkning, skogsavverkning, skogsbruk, trakthyggesbruk, lantbruk, skog, träd, virke, stubbe, frötall, naturlig föryngring,
Fotograf: Jerker Lokrantz
Byline: Jerker Lokrantz/Azote
Bildreferens: jlb_ix_00113_117
Datum: 2007-04-06
Max filstorlek: 15791x2537 px (≈ 134x22 cm / 300 dpi)

Om Azote

Azote är en bildbyrå inriktad på att visualisera förhållandet mellan människa och miljö. Läs mer

Kontakta oss

Telefon 0708 693 331 eller kontakt@azote.se.

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev innehåller tips om bilder och senaste nytt från Azote och kommer ca 10 gånger per år.

Köp miljömärkt

Azote är medlem i Svanens nätverk för inköp med omtanke vilket innebär att vi prioriterar miljömärkta alternativ vid alla inköp.


© Azote AB 2018. Alla rättigheter reserverade. Rättigheterna till bilder och text tillhör upphovsmännen och Azote. Genom att använda Azote tjänster eller ladda ned bilder ingår du ett avtal med Azote och förbinder dig att följa användarvillkoren, läs mer här.