Din sökning efter  Q-robur  gav 289 träffar
Rumskullaeken (Quercus robur)  | Fotograf: Kerstin Jonsson/Azote

Rumskullaeken (Quercus robur)

Kvilleken (även Rumskullaeken) är en grov ek vid Norra Kvill i Rumskulla socken, Vimmerby kommun i Småland. År 2008 skapades Kvills naturreservat. Marken ägs av Svenska staten genom Naturvårdsverket. Kvilleken beskrevs första gången 1772 av häradsfogden Magnus Gabriel Craelius i boken Försök till ett landskaps beskrivning. Idag är Kvilleken cirka 1 000 år gamma och har en volym av cirka 60 kubikmeter, en höjd på 14 meter och en omkrets av cirka 13 meter. Detta gör eken till ett av Sveriges grövsta träd. Enligt Eksjö kommun är Kvilleken Nordens äldsta och till omfånget största träd. År 2008 skapades Kvills naturreservat runt eken. Hela reservatet har en yta av 29,4 hektar och var tidigare ett öppet odlingslandskap. Den historiska markanvändningen har lämnat spår i form av odlingsrösen och de stora friväxande lövträden vilka står i kontrast till den omgivande barrskogen. Syftet med reservatet är att bevara och återskapa det traditionella odlingslandskapet. I närheten ligger Norra Kvills nationalpark som bildades redan 1927. I eken spelades sexscenerna in för Vilgot Sjömans film Jag är nyfiken gul. (Fotograf: Kerstin Jonsson)

Ladda ner bild Dela
Titel: Rumskullaeken (Quercus robur)
Bildtext: Kvilleken (även Rumskullaeken) är en grov ek vid Norra Kvill i Rumskulla socken, Vimmerby kommun i Småland. År 2008 skapades Kvills naturreservat. Marken ägs av Svenska staten genom Naturvårdsverket.
Kvilleken beskrevs första gången 1772 av häradsfogden Magnus Gabriel Craelius i boken Försök till ett landskaps beskrivning. Idag är Kvilleken cirka 1 000 år gamma och har en volym av cirka 60 kubikmeter, en höjd på 14 meter och en omkrets av cirka 13 meter. Detta gör eken till ett av Sveriges grövsta träd. Enligt Eksjö kommun är Kvilleken Nordens äldsta och till omfånget största träd.
År 2008 skapades Kvills naturreservat runt eken. Hela reservatet har en yta av 29,4 hektar och var tidigare ett öppet odlingslandskap. Den historiska markanvändningen har lämnat spår i form av odlingsrösen och de stora friväxande lövträden vilka står i kontrast till den omgivande barrskogen. Syftet med reservatet är att bevara och återskapa det traditionella odlingslandskapet. I närheten ligger Norra Kvills nationalpark som bildades redan 1927.
I eken spelades sexscenerna in för Vilgot Sjömans film Jag är nyfiken gul.
Plats: Rumskulla, Norra Kvill, Småland, Sverige, Europa
Nyckelord: Kvilleken, Rumskullaeken, ek, träd, lövträd, gammal, grov, Plantae, Magnoliophyta, Magnoliopsida, Fagales, Fagaceae, Quercus, Quercus, Q. robur, Quercus robur
Fotograf: Kerstin Jonsson
Byline: Kerstin Jonsson/Azote
Bildreferens: kjb_0915
Datum: 2010-09-22
Max filstorlek: 5184x3456 px (≈ 44x29 cm / 300 dpi)
Licens: Royalty Free

Om Azote

Azote är en bildbyrå inriktad på att visualisera förhållandet mellan människa och miljö. Läs mer

Kontakta oss

Telefon 0708 693 331 eller kontakt@azote.se.

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev innehåller tips om bilder och senaste nytt från Azote och kommer ca 10 gånger per år.

Köp miljömärkt

Azote är medlem i Svanens nätverk för inköp med omtanke vilket innebär att vi prioriterar miljömärkta alternativ vid alla inköp.


© Azote AB 2018. Alla rättigheter reserverade. Rättigheterna till bilder och text tillhör upphovsmännen och Azote. Genom att använda Azote tjänster eller ladda ned bilder ingår du ett avtal med Azote och förbinder dig att följa användarvillkoren, läs mer här.