Om oss

Vi är övertygade om att en utveckling inom planetens gränser kräver samarbete. För det är när vi alla engagerar oss och baserar vårt engagemang på kunskap – på vetenskap – som omställningen kan ske. 

Detta kräver mod. Mod att se att vårt samhälle är byggt på grundpremisser och förutsättningar som vi inte längre kan ta för sant. Att leva kvar i en gammal idé och levnadssätt trots att vi idag vet bättre är inte vägen framåt. Vetenskapen visar tydligt vad vi behöver göra för att leva ett liv inom planetens gränser. Och det är dessa insikter vi vill tillgängliggöra.  

Vår roll är att vetenskapligt kvalitetssäkra och paketera berättelser, idéer och innovationer på ett effektivt och tydligt sätt gentemot olika målgrupper. Våra uppdragsgivare är forskare, entreprenörer, civilsamhälle och företag som vill vara med på den här resan. Vi ser inte våra kunder som kunder utan som partners som vill vara med och göra världen lite bättre. För vi arbetar alla tillsammans mot ett och samma mål – en utveckling inom planetens gränser.  

Vi vill medverka till att berätta berättelser om hur en utveckling inom planetens gränser kan se ut. Och till hjälp har vi den kunskap och de insikter som vetenskapen ger oss. Vi vill inte bara prata om hot och måsten. Vi vill prata om möjligheterna med denna omställning. Det är därför gör vi det vi gör

Vetenskapen är inte förhandlingsbar. Den existerar som bevis för vad som behöver förändras och är vår bästa förståelse av en viss fråga just nu.

Azotes historia

Azotes grundare, Jerker Lokrantz och Robert Kautsky, möttes i ett gemensamt intresse för fotografi och bildens förmåga att förmedla större budskap. På en fotoresa i Västafrika började en idé gro om att dela med sig av bilder som speglar interaktionen mellan människa, natur och samhället. En sensommarnatt vid en eldstad i Mali bestämde de sig för att starta ett företag, och namnet Azote var det första som dök upp när Robert öppnade sitt franska lexikon. Azote betyder kväve och utgör 78 % av jordens atmosfär, dvs den atmosfär som är förutsättningen för allt liv. 

Sedan dess har världen förändrats drastiskt och vi befinner oss mitt i ett stort och komplext samhällsskifte. Därför har Azotes erbjudande vuxit och förändrats. Bildbanken är nu Azote Library och Azote är en fullservice byrå som hjälper forskare, lärosäten, civilsamhället, kulturaktörer och företag att bli en del av den omställning som är nödvändig för att inte äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.