keyboard_arrow_left Tillbaka

Lunnefågel (Fratercula arctica)

Lunnefågel på Hemön, Vestmannaöarna, Island. Lunnefågeln häckar här kolonivis på gräsbevuxna branta sluttningar mellan april/maj och augusti. De placerar sina bon i jordhålor i gångar och små hål i stenrösen intill kustklippor. När ungarna är uppfödda i augusti sker en för hela kolonin synkroniserad avfärd iväg långt ut till havs. Lunnefågeln har i lång tid närmast varit något av en symbol för Västmannaöarna. Här finns det största beståndet i världen av arten. Men framtiden för lunnefågeln är hotad. De sex senaste somrarna har få ungar överlevt. Orsaken är brist på föda. De tobisfiskar som utgör lunnefågelns huvudföda har snabbt minskat i antal runt Västmannaöarna. Dels för att Atlanten har blivit varmare och de rört sig norrut, dels för att de kan ha fiskats för hårt. (Fotograf: Torbjörn Kåpe)
Fotograf: Torbjörn Kåpe
Byline: Torbjörn Kåpe/Azote
Bildreferens: tkb_is_86
Datum: 2011-08-07
Max filstorlek: 4458x2972 px (≈ 38x25 cm / 300 dpi)
Filnamn: tkb_is_86