keyboard_arrow_left Tillbaka

Strandskata (Haematopus ostralegus) födosöker i grunt vatten en tidig morgon med gyllene ljus

Strandskatan är en vadarfågel och är den mest spridda arten av strandskata inom sin familj. Den största delen av den globala populationen är flyttfåglar och den häckar utmed kuster i västra Europa, centrala Eurasien samt i nordöstra Asien. Det är en stor vadare som har en svart och vit fjäderdräkt och ett långt orangerött näbb och rosa färgade ben. Strandskatan har en kroppslängd av 39-44 cm inklusive näbb på 6-9 cm, vingspannet mäter 72-83 cm. De häckar på flacka havsstränder och vid större insjöars stränder och intill liggande marker. Ses ofta födosöka i grundvattnet vid strandängar men även på rena åkermarker dessa brukar dock inte ligga längre än 2 mil från vattnet. Födan består av musslor, kräftdjur och på åkrar daggmaskar. I Sverige är strandskatan en sommar gäst och brukar återfinnas mellan mars-september, den är av många ansedd som ett av vårens första riktiga vårtecken. (Fotograf: Ingemar Pettersson)
Fotograf: Ingemar Pettersson
Byline: Ingemar Pettersson/Azote
Bildreferens: ipbfva_65
Datum:
Max filstorlek: 3890x2584 px (≈ 33x22 cm / 300 dpi)
Filnamn: ipbfva_65