Din sökning efter  Hazelnut weevil Curculia nucum sitting on a leaf  gav 20 träffar
Bladskärarmyra | Fotograf: Kerstin Jonsson/Azote

Bladskärarmyra

Bladskärarmyrorna klipper stora bitar ur trädens blad och bär hem till boet som är nedgrävt ända till 6 meter under jorden. Det kan bo 8 miljoner myror i ett sådant bo. Bladbitarna tuggar myrorna sönder för att odla en speciell svamp på. Det är sedan denna svamp som är en stor del av deras föda tillsammans med olika frön och frukter. Bladskärarmyrornas samhälle består, förutom av några få drottningar och hanmyror, av två sorters arbetare. De stora skär ut bladbitar och bär dem till boet. De små åker snålskjuts på bladbitarna eller direkt på de stora arbetarna och försvarar dem mot parasitflugor och andra hot. De stora har ju sina käkar upptagna med att hålla fast bladbiten. Det finns en särskild parasitfluga som har specialiserat sig på att lägga ägg i nacken på de stora arbetarna när de är upptagna av arbete. När larven kläckts äter den sig in i huvudet och förstör nervsystemet så myran dör. (Fotograf: Kerstin Jonsson)

Ladda ner bild Dela
Titel: Bladskärarmyra
Bildtext: Bladskärarmyrorna klipper stora bitar ur trädens blad och bär hem till boet som är nedgrävt ända till 6 meter under jorden. Det kan bo 8 miljoner myror i ett sådant bo. Bladbitarna tuggar myrorna sönder för att odla en speciell svamp på. Det är sedan denna svamp som är en stor del av deras föda tillsammans med olika frön och frukter.
Bladskärarmyrornas samhälle består, förutom av några få drottningar och hanmyror, av två sorters arbetare. De stora skär ut bladbitar och bär dem till boet. De små åker snålskjuts på bladbitarna eller direkt på de stora arbetarna och försvarar dem mot parasitflugor och andra hot. De stora har ju sina käkar upptagna med att hålla fast bladbiten. Det finns en särskild parasitfluga som har specialiserat sig på att lägga ägg i nacken på de stora arbetarna när de är upptagna av arbete. När larven kläckts äter den sig in i huvudet och förstör nervsystemet så myran dör.
Plats: Del Monte bananplantage, Costa Rica, Centralamerika
Nyckelord: Leaf-Cutting Ants, bladskärarmyra, myra, djur, bära, blad, Atta, Acromyrmex, insekt, leddjur, stekel, Animalia, Arthropoda, Insecta, Hymenoptera, Apocrita, Vespoidea, Formicidae
Fotograf: Kerstin Jonsson
Byline: Kerstin Jonsson/Azote
Bildreferens: kjb_0504
Datum: 2007-01-08
Max filstorlek: 3504x2336 px (≈ 30x20 cm / 300 dpi)

Om Azote

Azote är en bildbyrå inriktad på att visualisera förhållandet mellan människa och miljö. Läs mer

Kontakta oss

Telefon 0708 693 331 eller kontakt@azote.se.

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev innehåller tips om bilder och senaste nytt från Azote och kommer ca 10 gånger per år.

Köp miljömärkt

Azote är medlem i Svanens nätverk för inköp med omtanke vilket innebär att vi prioriterar miljömärkta alternativ vid alla inköp.


© Azote AB 2018. Alla rättigheter reserverade. Rättigheterna till bilder och text tillhör upphovsmännen och Azote. Genom att använda Azote tjänster eller ladda ned bilder ingår du ett avtal med Azote och förbinder dig att följa användarvillkoren, läs mer här.