keyboard_arrow_left Tillbaka

Brunbjörn (Ursus arctos) ungar som springer och leker

Brunbjörnen är ett stort rovdjur där den högsta noterade vikten i Sverige är 343kg. Det normala är att honorna som är minst väger mellan 60-100kg och hanarna ligger i spannet 100-200kg. Björnen är allätare och äter det mesta som den kommer över allt från myror, bär och väter till kött. Köttet kan vara hittade kadaver men det händer även att björnar springer ikapp och slår renar och älgar. Under vinterhalvåret går björnarna i ide och intar ett sovande tillstånd. Forskare uppskattar att det finns mer än 3200 björnar i Sverige, konflikter med människan är ytterst sällsynta men händer årligen. Oftast så händer dessa björnattacker i samband med björnjakt där jägaren har skadeskjutit björnen innan. Det finns till och med dokumenterade dödsfall i Sverige. (Fotograf: Ingemar Pettersson)
Plats
Fotograf: Ingemar Pettersson
Byline: Ingemar Pettersson/Azote
Bildreferens: ipbbjh_32
Datum:
Max filstorlek: 4288x2848 px (≈ 36x24 cm / 300 dpi)