keyboard_arrow_left Tillbaka

Cappuccino, Café au Lait, Caffelatte

Ett stor Cappuccino serverad på uteservering. Cappuccino är en kaffedryck gjord på lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Cappuccino är i Italien, en populär frukostdryck. Café au lait är franska för kaffe med mjölk. Exakt vad man får om man beställer en Café au Lait kan variera från plats till annan, men en relativt vanlig tolkning är lika delar starkt kaffe och varm mjölk. I Sverige betyder det vanligtvis bryggkaffe med varm mjölk. I Frankrike betyder det i allmänhet espressokaffe med ångad mjölk, dock inte skummad som i en Cappuccino. En Café au Lait kallas också ofta i Frankrike en café crème. En italieninspirerad kall variant är caffè freddo (freddo är kall på italienska) som görs av kallt (starkt) kaffe med mjölk och socker. På 1980-talet bedrev de svenska mjölkproducenterna en kampanj för att öka mjölkkonsumtionen, då lanserades Café au Lait över stora delar av Sverige via reklam och ute i matvarubutikerna. Logotypen för kampanjen var ordet Café au lait skrivet i rött, vitt och blått, de franska färgerna. Eftersom espresso och mjölkskummare var ovanligt i Sverige var det bryggkaffe med varm mjölk som serverades. Kaffe latte, Kaffelatte är en försvenskad stavning av det italienska Caffellatte, även stavat Caffè Latte. Det är en italiensk koffeindryck med kaffe (caffè) och mjölk (latte). Trots likheterna med Café au Lait och Cappuccino, vilka också består av kaffe och mjölk, tillreds dessa drycker olika. En Caffelatte består av en fjärdedel espresso och tre fjärdedel varm mjölk med lite eller inget skum. Den innehåller således mer mjölk än Cappuccino. (Fotograf: Jacob Berg)
Fotograf: Jacob Berg
Byline: Jacob Berg/Azote
Bildreferens: jbb_A2389
Datum: 2006
Max filstorlek: 2000x3008 px (≈ 17x25 cm / 300 dpi)