Din sökning efter  Att f������������nga m������������nen  gav fler än 300 träffar
Flugblomster (Ophrys insectifera) | Fotograf: Anders Tedeholm/Azote

Flugblomster (Ophrys insectifera)

Den mycket specialiserade blomman har en form och även en doft som liknar den hos en insektshona, se Pouyannes mimikry. Blomman attraherar grävstekelhanar av släktena Gorytes och Argogorytes så mycket att de försöker para sig med den. På detta sätt hjälper hanarna ofrivilligt till att pollinera blomman. Flugblomstret har anpassat sin blomningstid till hanarnas födelse vilken inträffar tidigare än honornas. Detta för att minska konkurrensen från äkta honor. upp till Jämtland, men vanligast är den på Öland och Gotland. (Wikipedia) (Fotograf: Anders Tedeholm)

Ladda ner bild Dela
Titel: Flugblomster (Ophrys insectifera)
Bildtext: Den mycket specialiserade blomman har en form och även en doft som liknar den hos en insektshona, se Pouyannes mimikry. Blomman attraherar grävstekelhanar av släktena Gorytes och Argogorytes så mycket att de försöker para sig med den. På detta sätt hjälper hanarna ofrivilligt till att pollinera blomman. Flugblomstret har anpassat sin blomningstid till hanarnas födelse vilken inträffar tidigare än honornas. Detta för att minska konkurrensen från äkta honor. upp till Jämtland, men vanligast är den på Öland och Gotland. (Wikipedia)
Plats: Omberg, Ödeshög, Östergötland, Sverige, Europa
Nyckelord: flugblomster, växt, orkide, blomma, mimikry, lura, gräs, doft, blomster, blad, lukt, Plantae, Spermatophyta, Angiospermae, Monocotyledonae, Asparagales, Orchidaceae, Orchidoideae, Orchideae, Orchidinae, Ophrys, Ophrys insectifera
Fotograf: Anders Tedeholm
Byline: Anders Tedeholm/Azote
Bildreferens: atb_03567
Datum: 2015-05-24
Max filstorlek: 3403x3094 px (≈ 29x26 cm / 300 dpi)

Om Azote

Azote är en bildbyrå inriktad på att visualisera förhållandet mellan människa och miljö. Läs mer

Kontakta oss

Telefon 0708 693 331 eller kontakt@azote.se.

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev innehåller tips om bilder och senaste nytt från Azote och kommer ca 10 gånger per år.

Köp miljömärkt

Azote är medlem i Svanens nätverk för inköp med omtanke vilket innebär att vi prioriterar miljömärkta alternativ vid alla inköp.


© Azote AB 2018. Alla rättigheter reserverade. Rättigheterna till bilder och text tillhör upphovsmännen och Azote. Genom att använda Azote tjänster eller ladda ned bilder ingår du ett avtal med Azote och förbinder dig att följa användarvillkoren, läs mer här.