keyboard_arrow_left Tillbaka

Paella tillagad över öppen eld

Paella är en spansk maträtt som är spridd till många länder. Den är baserad på ris blandat med skaldjur, höns eller kyckling, ofta kryddat med saffran. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl. Paellan tillreds i en panna. Den brukar vara 7 till 12 cm djup och rund med en diameter på minst 30 cm. De allra största paellapannorna kan ha en diameter på flera meter, men för normalt familjebruk är de cirka 50-60 cm. Paella tillreds traditionellt över öppen eld, men idag används ofta gas som värmekälla. Paella är likställt med söndagsmiddag för många familjer i Valencia. (Fotograf: Björn Kristersson)
Fotograf: Björn Kristersson
Byline: Björn Kristersson/Azote
Bildreferens: bkb_0158_0013
Datum: 2014-01-12
Max filstorlek: 5140x3377 px (≈ 44x29 cm / 300 dpi)