keyboard_arrow_left Tillbaka

Pallaskatt (Otocolobus manul) unge tittar fram ur en bergsskreva

Pallaskatten har en storlek som kan jämföras med vår tamkatt kroppsviken är 2,5-4,5kg och längden mäter 45-65 cm, svansen är 20-30cm. Den lever i Centralasien i öppen och stäppliknande terräng på 1000 – 4000 meters höjd. Det finns en omfattande hotbild mot pallaskatterna förr jagades de för pälsens skull. Denna jakt har nästan helt upphört så hotbilden är nu främst brist på föda då katternas bytesdjur jagas eller bekämpas med gift. Stora delar av arten levnadsområden exploateras vilket ställer till bekymmer. Pallaskatten är lista som när hotad enligt IUCN lista man uppskattar beståndet till mindre än 50 000 vuxna individer och minskningen förväntas fortsätt. (Fotograf: Ingemar Pettersson)
Plats
Fotograf: Ingemar Pettersson
Byline: Ingemar Pettersson/Azote
Bildreferens: ipbdho_180
Datum:
Max filstorlek: 4928x3280 px (≈ 42x28 cm / 300 dpi)