Din sökning efter  seb_BtKb_1519  gav 1 träffar
Räkfrossa | Fotograf: Svempa Jansson/Azote

Räkfrossa

Nordhavsräkan är röd till färgen och blir upp till 12 cm när den är hane, efter könsbytet kan honan bli upp till 17 cm lång. Den lever på mjuka gyttje- och lerbottnar från 20 till 1 300 meters djup. Rostrum, pannsprötet, är långt. Nordhavsräkan lever av maskar och andra kräftdjur som den framför allt fångar nattetid, vid eller nära bottnen. Den är hermafrodit; den börjar sitt liv som hane, därefter byter den kön och övergår vid mellan 2 och 4 års ålder att vara hona. Nordhavsräkan finns från Grönlands kust, söderut från Alaska och Kanada till Massachusetts och österut via Svalbard och Island till Nordsjön och vidare via Berings hav och längs Sibirienkusten till vattnen kring Japan och Oregon. Nordhavsräkan är föremål för ett betydande fiske i hela Nordatlanten, framför allt i farvattnen kring Island och vid norska kusten, men fångst sker också vid bland annat nordamerikanska öst- och västkusterna, i Nordsjön samt i Kattegatt och Skagerack. Fisket sker främst med trål, och uppgår årligen till över 200 000 ton. Nordhavsräkan är den räkart som är vanligast förekommande i svensk handel. (Fotograf: Svempa Jansson)

Ladda ner bild Dela
Titel: Räkfrossa
Bildtext: Nordhavsräkan är röd till färgen och blir upp till 12 cm när den är hane, efter könsbytet kan honan bli upp till 17 cm lång. Den lever på mjuka gyttje- och lerbottnar från 20 till 1 300 meters djup. Rostrum, pannsprötet, är långt. Nordhavsräkan lever av maskar och andra kräftdjur som den framför allt fångar nattetid, vid eller nära bottnen. Den är hermafrodit; den börjar sitt liv som hane, därefter byter den kön och övergår vid mellan 2 och 4 års ålder att vara hona. Nordhavsräkan finns från Grönlands kust, söderut från Alaska och Kanada till Massachusetts och österut via Svalbard och Island till Nordsjön och vidare via Berings hav och längs Sibirienkusten till vattnen kring Japan och Oregon. Nordhavsräkan är föremål för ett betydande fiske i hela Nordatlanten, framför allt i farvattnen kring Island och vid norska kusten, men fångst sker också vid bland annat nordamerikanska öst- och västkusterna, i Nordsjön samt i Kattegatt och Skagerack. Fisket sker främst med trål, och uppgår årligen till över 200 000 ton. Nordhavsräkan är den räkart som är vanligast förekommande i svensk handel.
Plats: Frösön, Östersund, Jämtland, Sverige, Europa
Nyckelord: räkor, räka, skaldjur, sallad, skal, oskalade, mat, fest, skål, Pandalus borealis
Fotograf: Svempa Jansson
Byline: Svempa Jansson/Azote
Bildreferens: seb_BtKb_1519
Datum: 2009-11-06
Max filstorlek: 4752x3168 px (≈ 40x27 cm / 300 dpi)

Om Azote

Azote är en bildbyrå inriktad på att visualisera förhållandet mellan människa och miljö. Läs mer

Kontakta oss

Telefon 0708 693 331 eller kontakt@azote.se.

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev innehåller tips om bilder och senaste nytt från Azote och kommer ca 10 gånger per år.

Köp miljömärkt

Azote är medlem i Svanens nätverk för inköp med omtanke vilket innebär att vi prioriterar miljömärkta alternativ vid alla inköp.


© Azote AB 2018. Alla rättigheter reserverade. Rättigheterna till bilder och text tillhör upphovsmännen och Azote. Genom att använda Azote tjänster eller ladda ned bilder ingår du ett avtal med Azote och förbinder dig att följa användarvillkoren, läs mer här.