Din sökning efter  Ensam liten granplanta i Marsfj������������llets naturreservat  gav fler än 300 träffar
Stångehuvuds naturreservat i Lysekil | Fotograf: Kerstin Jonsson/Azote

Stångehuvuds naturreservat i Lysekil

Tätortsnära natur Stångehuvud utgör den sydligaste utlöparen av det bohuslänska granitområdet. Rundhällar med vackert slipade, "mjuka" former och tydliga isräfflor är karaktäristiska för området. Här och var randas granitklipporna av pegmatitgångar. Flera stigpassager går genom smala klyftor och förbi grottliknande bildningar. Stångehuvud är ett livligt besökt rekreationsområde med fina möjligheter till bad och fritidsfiske utefter klippstranden i väster samt promenader på stigar som gjorts lättgångna med prydligt anordnade trappor och spänger i kuperade delar av området. Donationsmark Området utgör donationsmark som ägs av Kungliga Vetenskapsakademin. Donationen tillkom i en tid då stenindustrin stod på sin höjdpunkt och huvudsyftet var att undanta ett naturskönt område från stentäkt. Som kontrast till de välbevarade klipporna i söder står Galleberget, där täktverksamhet tidigare har bedrivits. Detta utgör norra delen av reservatet. Här har av kulturhistoriska skäl inga efterbehandlingsarbeten vidtagits och detta parti ligger kvar nästan exakt som det lämnades när täktverksamheten upphörde. (Fotograf: Kerstin Jonsson)

Ladda ner bild Dela
Titel: Stångehuvuds naturreservat i Lysekil
Bildtext: Tätortsnära natur
Stångehuvud utgör den sydligaste utlöparen av det bohuslänska granitområdet. Rundhällar med vackert slipade, "mjuka" former och tydliga isräfflor är karaktäristiska för området. Här och var randas granitklipporna av pegmatitgångar. Flera stigpassager går genom smala klyftor och förbi grottliknande bildningar. Stångehuvud är ett livligt besökt rekreationsområde med fina möjligheter till bad och fritidsfiske utefter klippstranden i väster samt promenader på stigar som gjorts lättgångna med prydligt anordnade trappor och spänger i kuperade delar av området.

Donationsmark
Området utgör donationsmark som ägs av Kungliga Vetenskapsakademin. Donationen tillkom i en tid då stenindustrin stod på sin höjdpunkt och huvudsyftet var att undanta ett naturskönt område från stentäkt. Som kontrast till de välbevarade klipporna i söder står Galleberget, där täktverksamhet tidigare har bedrivits. Detta utgör norra delen av reservatet. Här har av kulturhistoriska skäl inga efterbehandlingsarbeten vidtagits och detta parti ligger kvar nästan exakt som det lämnades när täktverksamheten upphörde.
Plats: Stångehuvuds naturreservat, Lysekil, Bohuslän, Sverige, Europa
Nyckelord: Västkusten, badort, sommarort, turistort, bad, människor, hus, byggnad, ensam, ensamhet, fiskebod, granit, rundhällar, granitområde, rekreationsområde, promenader, hav, hus, idyll, klippa, kust, kustlinje, resa, resmål, semesterort, sjöbod, skärgård, sommar, stillhet, stuga, trähus, turistort, vatten, vik, naturreservat,
Fotograf: Kerstin Jonsson
Byline: Kerstin Jonsson/Azote
Bildreferens: kjb_1483
Datum: 2013-07-21
Max filstorlek: 5184x3456 px (≈ 44x29 cm / 300 dpi)

Om Azote

Azote är en bildbyrå inriktad på att visualisera förhållandet mellan människa och miljö. Läs mer

Kontakta oss

Telefon 0708 693 331 eller kontakt@azote.se.

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev innehåller tips om bilder och senaste nytt från Azote och kommer ca 10 gånger per år.

Köp miljömärkt

Azote är medlem i Svanens nätverk för inköp med omtanke vilket innebär att vi prioriterar miljömärkta alternativ vid alla inköp.


© Azote AB 2018. Alla rättigheter reserverade. Rättigheterna till bilder och text tillhör upphovsmännen och Azote. Genom att använda Azote tjänster eller ladda ned bilder ingår du ett avtal med Azote och förbinder dig att följa användarvillkoren, läs mer här.