keyboard_arrow_left Tillbaka

Utter (Lutra lutra) simmar i en mindre å när en solstrimma träffar den

Uttern är ett rovdjur som har en kroppslängd av 90- 120 cm inklusive svansen och väger mellan 5- 10 kg i vuxet tillstånd. Den har korta ben och en spolformad kropp, svansen är kraftig och mellan tårna finns simhud. Den är mörkbrun till färgen med undantag för buk och hals som är ljusare grå. Den svenska utterpopulationen ligger i dagsläget strax över 2000 exemplar och är långsamt ökande både i antal och när det gäller utbredningen. Födan består främst av fisk men även kräftor, groddjur, fåglar och mindre däggdjur. Sammansättningen av utterns diet återspeglar både tillgängligheten och förekomsten av föda i utterns område, den konsumerar ca 1- 1,5kg fisk per dag. Uttern har enligt artdatabankens rödlistningsbedömning statusen sårbar (VU) 2010. (Fotograf: Ingemar Pettersson)
Plats
Fotograf: Ingemar Pettersson
Byline: Ingemar Pettersson/Azote
Bildreferens: ipbdho_178
Datum:
Max filstorlek: 4440x2924 px (≈ 38x25 cm / 300 dpi)